Je bekijkt nu 5 heide- en nazomerwandelingen in de Achterhoek

5 heide- en nazomerwandelingen in de Achterhoek

Nazomerwandelingen in de Achterhoek

Nazomerwandelingen in de Achterhoek staan voor lopen langs bloeiende heidevelden, bramen plukken onderweg en de eerste paddenstoelen spotten. Verder zie je overal boeren die druk aan het werk zijn, want de verschillende gewassen moet binnengehaald worden. Er wordt volop gemaaid, geschud, gedorst en gehakseld op het Achterhoekse platteland. En met een beetje mazzel doet de zon ook nog lekker haar best in deze periode. In dit blog geef ik je 5 tips voor wandelingen waarbij je de nazomerse Achterhoek op z’n mooist ziet.

5 tips voor nazomerwandelingen in de Achterhoek

Grote Veld (Vorden)
Als je wilt genieten van bloeiende heide zonder mensenmassa’s ga dan naar het Grote Veld in Vorden. Vanaf de parkeerplaats start een mooie wandelroute van zes kilometer die is aangegeven met gele pijlen. Het is een mooie afwisselende route door de bossen en over de hei. Ook fijn: het is er superrustig.Het grote heideveld, de kers op de taart, zit redelijke aan het einde van de wandeling. Over taart gesproken; bij rustpunt Heidepol tegenover de parkeerplaats hebben ze prima koffie en jammie frambozentaart.
Startpunt: parkeerplaats Heidepolweg (t.o. nummer 2)
Klik voor meer info over de wandeling

Geitenwandeling (Winterswijk)
Wandelen met een geit kan bij geitenboerderij de Brömmels in het Woold bij Winterswijk. Het is behalve een wandeling ook een uitdaging, want de geit bepaalt en daar moet je wel mee om kunnen gaan. Er is een wandeling van 3,5 kilometer uitgezet, maar “sommige mensen komen niet verder dan de heg”, volgens boer Bert. Na afloop kun je lekker bijkomen op het terras of even snuffelen in de landwinkel, waar ook de eigen geitenkaas wordt verkocht. Of neem een kijkje in de ‘kaaskathedraal’, waar de kaas op ambachtelijke wijze wordt gemaakt. Nog niet uitgewandeld? Bij de Brömmels is ook het startpunt van het Achterwooldse Klompenpad (8,10 of 18 km).
Startpunt: de Brömmels, Meerdinkweg 5, Woold
Klik voor meer informatie over de Brömmels

nazomerse wandelingen in de Achterhoek

Staickheimer klompenpad (Stokkum)
Sinds deze zomer heeft Stokkum een prachtig klompenpad. Het Staickheimer klompenpad (9,11 of 17 kilometer) is een combi van boerenland, bos, graspaadjes en heuvels. De met rode klompjes gemarkeerde route gaat voor een deel door het Bergherbos, waar op sommige plekken enorme varens groeien. De klim naar de top van de uitkijktoren die je onderweg tegenkomt wordt beloond met een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. Verder loop je over zandwegen, langs akkers en paarse hei. Tegen het einde van de wandeling kom je langs Kasteel Huis Bergh, één van de grootste kastelen van Nederland. Huis Bergh is opengesteld voor bezoekers en kasteelcafé Heeren Dubbel op de binnenplaats is een fijne plek voor een drankje. Net voor het eindpunt kom je langs de Düffels Möll, waar nog regelmatig koren gemalen wordt. ’t Klaphek is een prima plek voor een hapje of een drankje na afloop van de wandeling.
Startpunt: (Eet)Cafe-Snackbar ’t Klaphek, ’s-Heerenbergseweg 2 in Stokkum
Klik voor meer informatie over het Staickheimerpad

Nazomerwandelingen in de Achterhoek
Boelekeerlspad (Zelhem)
Het Boelekeerlspad is genoemd naar de Boelekeerl. Deze boeman woonde in sloten en kolken en trok je het water in als je te dichtbij kwam. Kinderen werden op deze manier bang gemaakt om ze bij beken, kolken en putten vandaan te houden. Het Boelekeerlspad voert langs plekken waar deze engerd woon(t)de, waaronder de Halsche Vloed en diverse sloten en poelen. Verder neemt deze afwisselende wandeling, je mee langs landerijen en bloeiende heidevelden. De wandeling is 6 kilometer lang en staat uitstekend aangegeven met groene pijlen. Het Boelekeerlspad is een particulier initiatief van enthousiaste buurtbewoners die er ook voor zorgen dat de route heel goed onderhouden is. Heel fijn; geen enkel routebordje ontbreekt en overal pas gemaaide paden, die niet alleen fijn lopen, maar ook nog eens lekker ruiken naar vers gemaaid gras. En ook op deze wandelroute is het superrustig.
Startpunt: Boldiek (Boldijk 6, Halle)
Klik hier voor meer informatie over het Boelekeerlspad

Nazomerwandelingen in de Achterhoek

Het Wooldse Veen (Winterswijk)
Het Wooldse Veen is een restant van een uitgestrekt hoogveenmoeras dat ooit de grens tussen Nederland en Duitsland markeerde. Het Wooldse Veen is een nat gebied, waar een smal planken wandelpad doorheen loopt, zodat je droge voeten houdt. Desalniettemin zijn waterdichte schoenen wel een aanrader want er zijn ook stukken waar geen plankenpad is. Midden in het gebied staat een uitkijktoren, vanaf waar je over het veengebied heen kunt kijken. Door het Wooldse Veen loopt een korte (2 km), maar wel supermooie route die staat aangegeven met groene pijltjes. Wil je nog meer veenwandelingen maken? Ga dan naar het Korenburgerveen, dat hier niet zo ver vandaan ligt, voor een wandeling van 4,5 km.
Startpunt: Parkeerplaats Kuipersweg (Winterswijk)
Klik hier voor meer informatie over de wandeling

Nog meer tips voor mooie wandelroutes in de Achterhoek staan in mijn wandelgids Koffie & Appeltaart, wandelen vanaf de leukste terrassen in de Achterhoek, met meer dan 100 wandelingen vanaf de 25 tofste terrassen in de mooie Achterhoek. Deze wandelgids is te koop bij verschillende verkooppunten in de Achterhoek of te bestellen via deze link

Heb je tips voor mooie wandelroutes in, maar ook buiten de Achterhoek? Laat ze me dan weten!

Ik wens je veel wandelplezier,
Marleen Veldhorst
info@dewereldiszomooi.nl

Geef een reactie