Zin in een weekendje weg? Denk dan eens aan Laag Holland, het gebied net ten noorden van Amsterdam met bekende plaatsen als Marken, Volendam en Edam. Omdat er momenteel weinig gereisd wordt, is het er nu lekker rustig. Het ideale moment om dit stukje Nederland eens wat beter te leren. Daarom boekte ik als verrassing voor mijn lief een paar nachtjes Laag Holland. Tussen moment van boeken en moment van vertrek verwierf mijn lief de status van ex-lief en werd de vrijgekomen plek ingevuld door vriendin T. Met z’n tweetjes hebben we begin mei een geweldig weekend gehad.
In dit blog deel ik mijn tips voor een weekendje Laag Holland, inclusief wat fijne adresjes om te overnachten.
Zien en doen tijdens een weekendje Laag Holland
Broek in Waterland
Picture this: water, houten huizen in allerlei verschillende kleuren, bootjes in de achtertuin, nauwe straatjes en uitbundig bloeiende bomen. En om het plaatje compleet te maken, een strak blauwe lucht, met van die typisch Nederlandse schapewolkjes. Welkom in Broek in Waterland, dat zo uit een oud-Hollands plaatjesboek lijkt te zijn weggelopen. Om een indruk te krijgen van dit dorpje dwaal je er het beste gewoon een beetje door heen. Bijvoorbeeld langs de ene kant van Het Dee- het water dat door Broek in Waterland stroomt- heen, bruggetje oversteken en langs de andere kant weer terug. Extra fijn; tijdens ons ommetje –op een vrijdagochtend om tien uur- hadden we het dorp voor ons alleen. Behalve wat locals die de hond uitlieten kwamen we niemand tegen. Niet gedaan omdat we het er met 12 graden net iets te koud voor vonden -maar op de lijst voor de volgende keer- is een fluisterbootje huren om Broek in Waterland en omgeving te verkennen.
Marken
Marken is één van de trekpleisters van Laag Holland en mocht daarom in ons weekendje niet ontbreken. Zonder toeristen -althans met weinig toeristen- zie je pas goed hoe mooi Marken is. Het fotogenieke dorpje met z’n haven en groen-witte houten huizen is echt prachtig. Maar ook het eilandje zelf -Marken is een eiland en met een dijk verbonden met het vasteland- is mooi. Vanaf de parkeerplaats aan de rand van het dorpje starten een viertal wandelroutes. Aanrader is de kerkbuurtroute (1,5 km) die je door het dorpje zelf heen voert. Heb je iets meer tijd, doe dan ook de vuurtorenroute (6,5 km), die je naar de kop van het eiland brengt. Met deze route loop je midden door de natuur. Heel in de verte zie je de skyline van Amsterdam, terwijl jij tussen snippen, kieviten -wat kunnen die een herrie maken zeg- en broedende ganzen door naar de vuurtoren loopt. Tip: De haven van Marken is een fijne plek voor een kop koffie.
Volendam.
Tip: links laten liggen, of je moet perse een foto van jezelf in Volendamse klederdracht willen hebben. Ook zonder toeristen vonden wij Volendam niet bijzonder, voornamelijk toeristenwinkels en terrassen die allemaal op elkaar lijken. Oké, er is één leuk ding in Volendam en dat is de Markenexpress, de boot die meerdere keren per dag van Volendam naar Marken vaart.
Edam
Na Volendam waren we een beetje huiverig om Edam te bezoeken. Volkomen onterecht. Edam is een prachtig plaatsje met oude geveltjes, grachten, bruggen en natuurlijk kaas. Tip: loop even binnen bij de kaaswinkel van Henri Willig Hier worden allerlei kazen uit eigen kaasmakerij verkocht. Nu weet ik niet of het door het gebrek aan toeristen kwam -volgens mij niet want zo veel enthousiasme kun je niet spelen- maar we voelden ons enorm welkom toen we de winkel in stapten. We mochten verschillende kazen proeven. En als het aan de dame in de winkel had gelegen, hadden we van alle voorradige kazen geproefd. Altijd leuk; een tafel vol aanbiedingen en bij het afrekenen een potje mosterd cadeau.
Schermerhorn
Het dorpje Schermerhorn ligt in de Schermerpolder, een uniek poldergebied dat samen met de naastgelegen Beemsterpolder op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Zo’n 400 jaar geleden transformeerden 52 molens het Schermermeer in de Schermerpolder. Een aantal van deze molens staan rondom Schermerhorn. En daar kom je langs als je de Noordkustroute (3,5 km) loopt. Deze route start bij de kerk die midden in het dorp staat. Of bij de museummolen -die nu nog gesloten was i.v.m. corona- net buiten het dorp. Naast molens zie je tijdens dit ommetje ook bollenvelden en prachtige vergezichten.
Bollenvelden
Ook in dit stukje van Nederland zijn bollenvelden. In o.a. de Schermer- en Beemsterpolder staan velden vol tulpen in alle kleuren van de regenboog. Wil je echt op bollenvelden-jacht? Download dan de digitale tulpenroute door de Beemster
Zaanse Schans
Lange tijd heb ik gedacht dat de Zaanse Schans een enorme toeristenfuik was. Nu was dat idee de laatste tijd wel aan het veranderen door de meest mooie foto’s van de Zaanse Schans die ik op Instagram voorbij zie komen. Dus in een poging om met net zulke toffe plaatjes thuis te komen stonden we zaterdagochtend al vroeg op de Zaanse Schans. Het was absoluut de moeite waard om vroeg op pad te gaan, want nu hoefden we dit unieke stukje Nederland slechts te delen met een handvol joggers en fietsers. Dat de meeste molens en andere bezienswaardigheden nog niet te bezoeken waren i.v.m. geldende coronarestricties, mocht de pret niet drukken. Ik weet het; de Zaanse Schans hoort niet bij Laag Holland. Maar ligt er zo dicht bij én is zo uniek dat het niet mag ontbreken in dit blog.
De Rijp
De Rijp is een knus dorp onder de rook van Alkmaar. Op verschillende sites lees ik dat het zelfs bekend staat als het mooiste dorp van Nederland. Het plaatsje staat vol met Amsterdams aandoende grachtenpanden waar aan je kunt zien dat het eeuwen geleden een belangrijke plaats moet zijn geweest. Absolute blikvanger is het Raadhuis, in het centrum van het dorpje. In dit prachtige pand zit nu de vvv en vanaf hier starten ook een aantal wandelroutes. Tip: Zin in een flinke wandeling die ook door het eveneens schilderachtige dorpje Graft komt? Ga dan voor het ommetje Graft – de Rijp (11,5 km)
Alkmaar
Nog zo’n –voor mij althans- onbekende parel. Wat een leuk stadje zeg! Hier kun je makkelijk een dag doorbrengen. In een setting van mooie oude panden, geveltjes, grachten en ophaalbruggen vind je heel veel gezellige terrassen en bijzondere winkels. Een leuke manier om shoppen en sightseeing te combineren is met de gratis vintageroute. Die ook in geprinte vorm te krijgen is bij de vvv in het oude Waaggebouw op het Waagplein. In de Langestraat kun je in 50 lichtgevende tegels de geschiedenis van Alkmaar zien. De bijbehorende verhalen van deze Walk of History lees je op Walk Alkmaar. Ook fijn in een tijd waarin de horeca beperkt geopend is; openbare toiletten op het Waagplein en op het Kerkplein.
Overnachtingsadresjes voor je weekendje Laag Holland
Overnachten in Laag Holland kan op talloze plekken en in alle categorieën, van basic tot luxe en van een knusse b&b tot slapen op het water. Heb je wat te vieren of gewoon zin om jezelf eens lekker te verwennen? Ga dan overnachten bij boutique hotel –inclusief restaurant met Michelinster- Posthoorn in Monnickendam. Zie jij slapen in een 17de eeuwse pastorie –met alle luxe van de huidige tijd- aan het water in het uberschattige Broek in Waterland wel zitten? Dan is Inn on the lake iets voor jou. Heerlijck slaapen op de Zaanse Schans spreekt voor zich, op de Zaanse Schans wakker worden is een unieke ervaring. Overnachten op het water is supergaaf. Dit kun je ervaren in de havenlodges van Marine Parcs in Volendam of Monnickendam.
Wil je iets weten of iets kwijt naar aanleiding van dit blog? Of heb je een tip voor de volgende keer dat ik naar Laag Holland ga? -want zo’n weekend smaakt naar meer- aarzel dan niet om me te mailen. Wil je meer tips over mooie plekjes? Volg me dan op Instagram of Facebook
Marleen Veldhorst
info@dewereldiszomooi.nl