Je bekijkt nu 10 keer leuk om te doen in de Oude IJsselstreek met kinderen

10 keer leuk om te doen in de Oude IJsselstreek met kinderen

De Oude IJsselstreek ligt in het zuiden van de Achterhoek, tegen de Duitse grens aan. Deze regio heeft veel te bieden; ook voor kinderen. Van een gevarieerd landschap waar de gelijknamige rivier prominent door heen stroomt, tot verrassende activiteiten. In dit blog deel ik 10 activiteiten in de Oude IJsselstreek die leuk zijn voor kinderen en stiekem ook voor volwassenen. Het is handig om, voordat je op pad gaat, de website van de betreffende activiteit te checken voor de meest actuele openingstijden en prijzen.

Leuk om te doen in de Oude IJsselstreek met kinderen

Oude IJsselstreek met kinderen

Meeboeren bij de Grote Kroeze
Meehelpen op een boerderij, hoe leuk is dat? Meeboeren kan bij het melkveebedrijf van Hans en Marga. In een boerenbedrijf is altijd genoeg te doen, wat dacht je van de kalfjes brokjes en schoon water geven? Of hele jonge kalfjes melk uit een fles laten drinken? Ook de koeien moeten gevoerd worden. En je wilt niet weten wat voor zooitje koeien kunnen maken, ze eten zo enthousiast dat de helft van hun kuilvoer naast de bak terecht komt. Dus hup de bezem er bij om dat weer op te vegen. De koeien worden gemolken door een melkrobot en die moet regelmatig schoongespoten worden, zodat het apparaat weer lekker fris is voor de volgende koe. En na al dat harde werken mag je even lekker uitrusten en spelen in het stro. Bij de Grote Kroeze kun je ook terecht om een boerderijfeestje te geven. Schoolklassen zijn ook van harte welkom; Hans en Marga zijn aangesloten bij Boerderijeducatie Nederland en ze zijn één van de gecertificeerde educatieboeren van Boerenwijs.
Tijden meeboeren: ma –za 16.30 -18.00 (wel even reserveren)
Prijs meeboeren: €8,- per kind en €10,- voor volwassenen (incl. ranja /koffie/thee en een zakje chips)
Reserveren: bel of app Marga op 06-30136188
Adres: Oude Dinxperloseweg 75, 7064 KZ, Silvolde  
FB: Boerderijfeestje op de Grote Kroeze

Oude IJsselstreek meet kinderen

Voetgolfen bij Golfclub‘t Lohr
Voetgolf is golfen met een voetbal en je voeten in plaats van een golfbal en clubs. Het is niet alleen leuk maar ook nog eens superspannend om te doen. Want wie krijgt de bal met zo min mogelijk trappen in de volgende hole? Dat is vaak niet degene die het hardst tegen de bal kan trappen, want het is meer een kwestie van behendig zijn. Zo valt het echt niet mee om de bal over een boomstam heen te krijgen, laat staan in een net dat een meter boven de grond hangt te schoppen. Met een stiftballetje staat er zo leuk als tip op het bordje….jaja. En je moet ook een beetje geluk hebben , dat je de bal niet per ongeluk in de sloot trapt bijvoorbeeld, of dat die in de hole op de top van de heuvel terecht komt in plaats van er steeds van af rollen.
Ook leuk om te doen is bubble voetbal, voetballen terwijl je zelf in een joekel van een opblaasbare bal zit. En uiteraard is het ook mogelijk om –na een korte instructie- een rondje golf te spelen. In het clubhuis kun je naast koffie, lunch of een drankje sinds kort ook terecht voor een lekker ontbijt of een gezellige hightea. Voorbijgangers zijn ook van harte welkom in het clubhuis of op het bijbehorende terras.
Openingstijden: Ma: 12.30 – 17.00, di-za: 10.00-17.00. In de winter op dinsdag gesloten, in de zomer geopend tot zonsondergang.
Prijs voetgolf: t/m 12 jaar €6,- p.p./12 jaar en ouder €7,50 p.p.
Adres: Lohrpad 2, 7083 AX Voorst
Website Golfclub ‘t Lohr

Oude IJsselstreek met kinderen

Blotevoetenpad Engbergen
Op de heuvel bij restaurant Engbergen in Voorst start een blotevoetenpad van zo’n 1,5 km. Met je blote voeten loop je over kiezels, boomschors en zelfs door een sloot. De route gaat deels door het bos en deels door open gebied. Onderweg kun je pootje baden, zelf water oppompen, klauteren in een heuse klimboom en proberen je evenwicht te bewaren op het evenwichtspad. En vind je het misschien nog wat aan de koude kant voor het blotevoetenpad? Handdoek en dikke sokken mee en gewoon doen!
Gratis entree
Adres: Bosweg 1A, 7083 AB Voorst

Kinderboerderij Engbergen
Een kinderboerderij doet het altijd goed bij kinderen. Bij kinderboerderij Engbergen hebben ze van allerlei soorten dieren; van alpaca’s tot ezels en van schapen tot schattige varkentjes. De kinderboerderij ligt aan de rand van het gelijknamige recreatiegebied.
Openingstijden: dagelijks 11.00 -18.00 uur
Gratis entree
Adres: Ulftseweg 4b, 7081 AA Gendringen
Website kinderboerderij Engbergen

Oude IJsselstreek met kinderen

Uitkijktoren Engbergen
Deze uitkijktoren is geweldig voor de allerkleinsten. Via een trap met allemaal verschillende kleurtjes kom je op een groot rond plateau dat boven de Oude IJssel hangt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over natuurgebied Engbergen. Je kunt er ook nog een rondje door het bos aan vast knopen.
Gratis entree
Ulftseweg 8, 7081 AA Gendringen

Oude IJsselstreek met kinderen

Halte Bontebrug
Als je bij Halte Bontebrug binnen stapt dan heb je het idee dat je heel veel jaren terug gaat in de tijd. Je stapt namelijk binnen in een originele kruidenierswinkel uit de tijd van je grootouders. Zo gauw iemand een voet over de drempel zet rinkelt de ouderwetse deurbel. Op de toonbank staat een antieke kassa en een grote oude weegschaal. Er staan glazen potten vol Oudhollands snoepgoed en je kunt er zoethout, kaneelstokken en lolly’s per stuk kopen. Naast de kruidenierswinkel zit een oude bakkerij en die is ook nog helemaal compleet; inclusief oven, beslagkommen, bakblikken en een bakkersfiets.  De voormalige kolenloods is omgebouwd tot een fijne B&B die is ingericht met grootmoeders spulletjes, inclusief oude platenspeler, maar wel de luxe van vandaag biedt. Dus comfortabele boxsprings, een lekkere douche en snelle wifi.
Openingstijden kruidenierswinkel & bakkerij: vr & za 09.00-17.00 / op afspraak ook op andere dagen mogelijk
Entree gratis
Adres: Bontebrug 106, 7064 LN, Bontebrug
Website Halte Bontebrug

Oude IJsselstreek met kinderen

Koffieboerderij Groot Nibbelink
Dit voormalige boerenbedrijf is omgetoverd tot een koffieboerderij met grote speeltuin. In het varkenshuuske bij de ingang van de speeltuin kun je terecht kunt voor drankjes, ijs, snacks en broodjes. Naast de boerderij ligt het Natuur-Avonturenpad, een leuke en leerzame route van ongeveer een kilometer. Je loopt door een wilgentunnel, komt bij een verspringbak, langs een kikkerpoel en bij een ‘hoogzit’ met verrekijkers. Langs de route staan verschillende informatieborden met leuke weetjes. In de zomermaanden is er ook een maisdoolhof en er starten verschillende gemarkeerde wandelroutes vanaf hier. Bij Groot Nibbelink kun je ook terecht om een kinderfeestje te geven.
Openingstijden: okt-maart: za& zo 10.00-17.00, april – sept: di-zo 10.00-18.00, ma gesloten. Maart & oktober gesloten
Entree speeltuin: gratis (daarom is een consumptie verplicht en zijn zelf meegenomen consumpties niet toegestaan)
Adres: Nibbelinklaan 12, 7065 AH Sinderen
Website Koffieboerderij Groot Nibbelink

Oude IJsselstreek met kinderen

DRU
De DRU is een voormalige ijzergieterij die is omgetoverd tot cultuurfabriek. Regelmatig draait er een familiefilm, is er een kindervoorstelling of een rondleiding door de DRU. Check de agenda op de website voor de nieuwste activiteiten. Ook leuk is het inspiratiepunt, waar je op een interactieve manier alles te weten komt over wat er allemaal te doen is in de Oude IJsselstreek. Hou je van skaten? Neem dan je skateboard mee, want buiten ligt een skatebaan. Skaten in de schaduw van een oude fabrieksschoorsteen, hoe vet is dat? In de zomermaanden kun je vanaf hier een rondje over de Oude IJssel maken met rondvaartboot de Iesselganger.
Entree: gratis
Adres: Hutteweg 24, 7071 BV Ulft
Website DRU

Oude IJsselstreek met kinderen

Natuurmuseum Min40celsius
Een bezoek brengen aan Min40celsius is een must voor archeologen- en schatgravers-in-spe. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van deze regio. Wist je dat miljoenen jaren geleden hier zee was? Eentje waar zelfs walvissen in zwommen? En dat hier mammoeten en neushoorns hebben geleefd? En Neanderthalers? In het museum zijn schedels van dit uitgestorven mensensoort te zien. En niets saaie tentoonstelling, bij Min40celsius mag je zelf aan de slag. Met een veiligheidshelm en een zaklamp op je voorhoofd mag je graven naar botten. Of proberen om vuur te maken met vuursteen. Precies zoals onze verre voorouders dat lang geleden deden. Het oudste object uit de collectie is een fossiel van meer dan een miljard jaar oud. Het jongste zijn de vondsten uit de Romeinse tijd die sinds kort in het museum te zien zijn. Regelmatig worden er excursies georganiseerd, waarbij je buiten op zoek gaat naar botten en fossielen. Meer informatie hier over inclusief data staan op de website. Bij Min40celsius kun je ook terecht als je een kinderfeestje voor een kinderfeestje en voor scholen is er een interessant lesprogramma.
Openingstijden: wo & zo: 13.30-17.00
Entree: €6,- p.p.
Adres: Hoofdstraat 14, 7076 BB Varsselder
Website Min40celsius

Oude IJsselstreek met kinderen

Struinen door het Azewijnse Broek
Het Azewijnse Broek ligt aan de rand van de gemeente Oude IJsselstreek. Op deze plek wordt zand en grind gewonnen, waardoor er een waterplas is ontstaan die zich aan het ontwikkelen is tot een bijzonder natuurgebied. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart op halen, want het Azewijnse Broek is bekend om zijn vele vogelsoorten. In de zomermaanden lopen er Gallowaykoeien. Vanaf de parkeerplaats starten twee gave struinroutes. De gele route is ongeveer twee kilometer lang en de rode ongeveer zes.
Trek wel laarzen of waterdichte schoenen aan, want op veel plekken is het nat en modderig. Ook fijn is dat het hier lekker rustig is, zelfs in de weekenden.
Adres: Hoek Azewijnsestraat/ Berghseweg, 7081 HL Gendringen

Wil je gaan wandelen in de Oude IJsselstreek met kinderen? Bestel dan de wandelgids Koffie &Appeltaart, wandelen vanaf de leukste terrassen in de Achterhoek. Daar staan vier leuke terrassen in de Oude IJsselstreek in vanaf waar gemarkeerde wandelroutes vertrekken. De gids is te bestellen via Website De wereld is zo mooi of te koop bij het inspiratiepunt bij de DRU.

Veel plezier!
Marleen Veldhorst
Mail: info@dewereldiszomooi.nl

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Dagmar Werry

    Das sind alles sehr schöne Ausflugsziele…..
    Werden wir auf jeden Fall besuchen…wenn es zeitlich passt…
    Liebe Grüße Dagmar Werry ??

Geef een reactie