Je bekijkt nu De gaafste tips voor een weekendje Deventer

De gaafste tips voor een weekendje Deventer

Een weekendje Deventer kan ik iedereen aanraden. Deze historische Hanzestad is een geweldige bestemming voor een paar daagjes weg. Deventer heeft een sfeervol centrum vol bezienswaardigheden, oude gebouwen en nauwe steegjes. Tel daar bij op de landelijke omgeving en de prachtige ligging aan de IJssel, inclusief stadsstrand. Je ziet het; alle ingrediënten voor een fantastisch weekendje weg zijn aanwezig.

Op een vroege zaterdagochtend, ergens begin augustus, reden jeugdvriendin J. en ik een superleuk weekendje Deventer tegemoet. Ik zal je in dit blog niet gaan vervelen met verhalen over onze puberale lachtbuien. Maar deel graag wat leuke tips, inclusief wat fijne overnachtingsplekken voor een top weekendje Deventer.

Zien en doen tijdens een weekendje Deventer

weekendje Deventer

Ontdek de historische binnenstad
Deventer is één van de oudste steden van Nederland, met meer dan 500 monumentale gebouwen. Ga op ontdekkingstocht en dwaal door de nauwe steegjes en langs de historische bouwwerken. Waarbij je de wijk Bergkwartier, dat vol prachtige oude panden staat, absoluut niet mag missen. Tip voor de shopaholics onder ons; het centrum van Deventer zit vol leuke en bijzondere winkeltjes. Wil je zeker weten dat je alle mooie plekjes gaat zien? Ga dan naar de VVV, om een stadswandeling te kopen. Dit kan overigens ook online.
Website VVV

weekendje Deventer

Koffie met Deventer koek taart
Deventer is bekend om z’n Deventer koek en daar kun je ook Deventer koek taart van maken. En dat doen ze bij ‘Vrienden van Vroeger’, het kleinste café van Deventer. De taart wordt gemaakt volgens geheim recept, waar uiteraard Deventer koek in voor komt. Hun terras, in de schaduw van de Gotische Lebuinuskerk, is een fijne plek voor een stuk Deventer koek taart met een kopje koffie van koffiebranderij Fleur de Café.
website Vrienden van Vroeger

Wil je de echte Deventer koek proeven? Ga dan naar de Deventer koekwinkel van Jb Bussink, die deze koek al ruim tweehonderd jaar maakt. In een monumentaal pand aan de Brink zit een ouderwets winkeltje waar je de enige echte originele Deventer koek kunt kopen, naast allerlei ander snoepgoed uit grootmoeders tijd. Bij de koffie- en theeschenkerij kun je terecht voor een kopje koffie of thee met uiteraard een stukje Deventer koek.
website Deventer koek winkel

weekendje Deventer

Met het pontje naar de overkant
Vaar met het pontje naar de overkant van de IJssel, al is het alleen maar om vanaf het water Instagramwaardige foto’s te maken van de skyline van Deventer. Of zet je auto aan de overkant van de IJssel op het gratis parkeerterrein de Worp en neem het pontje naar het centrum. Zin in een ommetje? Loop dan de 6 km lange gemarkeerde Ossenwaard wandelroute, startpunt en infopaneel staan vlakbij het opstappunt van het pontje. Na afloop kun je voor een hapje of een drankje terecht bij Meadow op het stadsstrand. Deze pop-up beachbar-aan-de-rivier die voornamelijk bestaat uit zeecontainers, is geopend van april tot oktober. Meadow is een superplek voor ontbijt, lunch, diner, koffie met zelfgemaakte taart of een borrel.
website Meadow

Borrelen op de Brink
Relaxen en mensen kijken onder het genot van een drankje? Ga dan naar De Brink. Dit is hét plein van Deventer met als blikvanger de 16de eeuwse Waag, het oudste waaggebouw van Nederland. De Brink wordt omzoomd door terrassen die er allemaal even gezellig uit zien. In het weekend lijkt het niet de vraag waar ga ik zitten, maar waar is er nog een tafeltje vrij. Wanna go where the locals go? Ga dan naar eetcafé de Heksenketel of biercafé de Heks, beiden liggen net achter de Waag. Al sinds 1300 ontmoeten de Deventenaren elkaar hier voor een goed glas bier en dito gesprek.
website de Heksenketel

weekendje Deventer

Buitenpost
Net buiten Deventer, aan de weg naar Twello, ligt Landgoed Buitenpost, een groen oase van 12 hectare groot. Het kloppende hart is bar- en restaurantkas ‘De groene huiskamer’. In de kas, midden tussen het groen geniet je van een wijntje uit eigen wijngaard of een lokaal gebrouwen biertje. In de keuken wordt gekookt met ingrediënten van eigen teelt en streekproducten. Tip: ga voor een glas Johanniter , een superlekkere droge witte wijn, van eigen druiven en een vegetarische borrelplank. Verder is er op het landgoed een streekwinkel, een tuinderij, een wijngaard en een blotevoetenpad voor de kids. Wil je even helemaal tot rust komen? Ga dan een paar dagen op de bijbehorende camping staan. Hier kun je terecht met je eigen tentje of je huurt een ingerichte safaritent.
website Buitenpost

weekendje Deventer

Klompenpad Fliertpad
Vanaf de parkeerplaats van Buitenpost start het Fliertpad. Dit afwisselende klompenpad is 16 kilometer lang, eventueel in te korten tot 10 kilometer, en voert je door het mooie buitengebied van Twello. Stop onderweg bij Fruitkwekerij Klomp voor een koffie met kersenvlaai of koop er een zak grote, zoete, dieprode kersen voor onderweg. De bewegwijzering van deze route is op sommige punten wat vaag, dus print het kaartje uit én download de gratis app voordat je op pad gaat.
website klompenpad

Overnachten in Deventer

Deventer kent verschillende overnachtingsmogelijkheden, van de hotels van de bekende ketens tot knusse boetiekhotels midden in het oude centrum. Hotel de Vischpoorte, is een knus stadshotel met ruime studio’s en appartementen met een eigen keukentje. Luxepaardjes kiezen voor het stijlvolle Grand-boutique hotel Vermeer, dat is gevestigd in monumentaal 18de eeuws pand in het centrum . Ook in het centrum ligt Hotel in het huis van Deventer . In een oud herenhuis is met de hulp van een interieurarchitect en verschillende kunstenaars een uniek hotel gemaakt. De kamers hebben ieder hun eigen thema, inrichting en sfeer. Kampeerliefhebber kunnen terecht op  Stadscamping Deventer, aan de overkant van de IJssel. Met het pontje sta je zo in het centrum van de stad.

Een weekendje Deventer is (te) kort, dus ik ga zeker nog een keertje terug. Op mijn verlanglijstje voor de volgende keer staan het Havenkwartier, een combi van industrieel erfgoed, kunst, cultuur, horeca en creatieve ondernemers. En dan wil ik ook een biertje drinken bij bierbrouwerij DAVO. Heb je tips voor wat ik tijdens mijn volgende weekendje Deventer niet mag missen? Mail me. Wil je meer tips over mooie plekjes in Nederland en daar buiten? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Marleen Veldhorst
info@dewereldiszomooi.nl

Geef een reactie