Je bekijkt nu Mijn 7 favoriete wijngaarden in de Achterhoek

Mijn 7 favoriete wijngaarden in de Achterhoek

Wijngaarden in de Achterhoek

Wijngaarden in de Achterhoek zul je misschien denken? Jazeker! In 2004 werden de eerste wijnstokken er in de grond gezet en ondertussen zijn er ruim twintig wijngaarden in de Achterhoek.

Wat is er nu leuker dan tijdens een (fiets)tocht door de Achterhoek een stop te maken bij een wijngaard voor een lekker glas wijn? September en oktober zijn daar een ideale maand voor, niet alleen hangen de wijngaarden vol met rijpe sappige druiven , maar veel wijngaarden houden dan ook open dag(en).

Eigenlijk zou ik alle Achterhoekse wijngaarden wel willen opnemen in dit blog. Want het zijn stuk voor stuk mooie bedrijven van ondernemers met passie, die trots zijn op hun wijnen en hun wijngaard. En terecht, want de Achterhoekse wijnen worden regelmatig bekroond op nationale en ook internationale wijnbeurzen. Voor mij was een belangrijk criterium bij het kiezen van mijn favoriete wijngaarden dat je er op minimaal één moment per week zonder afspraak terecht kunt. Voor een goed glas wijn, proeverij, rondleiding of wandeling door de wijngaard.

Omdat het me niet lukt om een rangorde te maken, en stiekem wil ik dat ook eigenlijk helemaal niet, want iedere wijngaard is top, heb ik mijn favoriete wijngaarden in de Achterhoek in alfabetische volgorde gezet.

Bij deze wijngaarden in de Achterhoek moet je zijn

Wijngaarden in de Achterhoek

Wijnboerderij Heekenbroek (Drempt)
Heekenbroek ligt verstopt op een idyllisch plekje ergens in het buitengebied tussen Hummelo en Drempt. Verschillende fietsroutes komen hier langs.  Het terras bij de boerderij is een fijne plek om te genieten van de rust en een lekker glas wijn. Tip:  het kaasplankje met biologische kazen uit de buurt smaakt heel goed bij een wijntje. Als je wat langer wilt genieten van de rust en de stilte van deze omgeving boek dan een overnachting in de B&B van de wijnboerderij.
Tellingstraat 7, 6996 DZ Drempt
vr – zo 12.00-17.00 (april -okt).
Website Wijnboerderij Heekenbroek

Wijngaard Hesselink (Winterswijk)
Deze wijngaard ligt ook al in zo’n mooie omgeving en ook hier lopen verschillende fietsroutes. Vanaf het terras of de overdekte ‘koarloze’ heb je een mooi uitzicht op de wijngaarden. Bij wijngaard Hesseling heb je de keuze uit bijna twintig verschillende soorten wijn. Voor een euro kun je op eigen gelegenheid een rondleiding door de wijngaard doen, waarbij je een papier met informatie en leuke weetjes mee krijgt. Tip: je kunt ook halve glazen bestellen en op die manier je eigen wijnproeverij samenstellen.
Vredenseweg 168, Winterswijk
Dagelijks 10.30 -18.00
Website Wijngaard Hesselink

Wijngaarden in de Achterhoek

Domein Hof te Dieren (Dieren)
Ik smokkel een heel klein beetje, want Dieren is geen Achterhoek meer, maar aangezien het wel op spuugafstand ligt én omdat ik dit zo’n fijn plekje vind heb ik ‘m toch opgenomen in dit blog. De mooie oude bakstenen muur die om de wijngaard heen is gebouwd, zorgt er voor dat het in de wijngaard  net wat warmer is dan daar buiten. Ideaal  voor het kweken van druiven. Je kunt een wandeling door de wijngaard maken. Op het terras, of binnen, kun je genieten van een glas biologische wijn. Hou je van gedistilleerd? Ga dan voor het ‘Dierens Drupje’, een onvervalste Gelderse grappa.
Arnhemsestraatweg 16, 6953 AX Dieren
Dagelijks 13.00-17.00
Website Domein Hoef te Dieren

Wijngaarden in de Achterhoek

Wijngoed Kranenburg (Vorden)
Deze wijngaard ligt ook als in zo’n geweldige omgeving, zo mooi dat ik onderweg net iets te vaak van m’n fietsje was gestapt om foto’s te maken en daardoor te laat kwam voor de rondleiding en proeverij. Gelukkig werd ik, ondanks de late aankomst, hartelijk ontvangen, kreeg ik een glas en ging wijnboer Henk door met z’n verhaal. Hij neemt je mee door de wijngaard en vertelt honderduit over de over de verschillende druivensoorten, het maken van wijn en alles wat daar bij komt kijken. En dan komt het leukste deel; het proeven van de verschillende wijnen.
Kostedeweg 2, 7251 MZ Vorden
Za 14.00-17.00, rondleiding& proeverij start 15.30
Website Wijngoed Kranenburg

Wijngaarden in de Achterhoek

Wijngoed Montferland (Gendringen)
Hier pakken ze het wat grootser aan dan bij de meeste wijngaarden in de Achterhoek, echter zonder aan sfeer te verliezen. Als je gaat voor een rondleiding wordt je ontvangen  met een glas bubbels. De rondleiding neemt je mee naar ‘de keuken’ van de wijnmakerij, dus daar waar de wijn gemaakt wordt en je mag een kijkje nemen in de kelder. Daarna volgt een proeverij van negen verschillende soorten wijn. Reserveren hoeft niet maar is wel handig als je zeker wilt zijn dat er een plekje voor je is.
Munsterweg 4, 7081 HJ Gendringen
Wo-zo 13.00-18.00, rondleiding & proeverij za 15.00
Website Wijngoed Montferland

Um d’n olden smid (Zelhem)
Naast de wijngaard is er ook een theetuin waar je kunt genieten van een lekker glas wijn of een zelfgemaakt likeurtje. Alles gemaakt van onbespoten ingrediënten. Ze maken 4 witte en 5 rode wijnen en verschillende likeuren, waarvan ‘klompennat’,  gemaakt van populierenhout, de meeste bijzondere is.
Keijenborgseweg 31, 7021 LW Zelhem
Wo- zo 10.00-18.00 (mei t/m sept)
Website Wijngaard Um den olden smid

Wijngaarden in de Achterhoek

Wijngaard Zessprong (Joppe)
Dit is zo’n plek waar ik helemaal blij van word. Een  wijngaard met verschillende gezellige zitjes en een knusse blokhut voor als het wat kouder is. De meeste bezoekers gaan voor het triootje; een miniproeverij van drie glaasjes wijn, wit, roze en rood. Tip: joppagne (sjopanje), echte eigen Achterhoekse champagne, die alleen niet zo genoemd mag worden  omdat ie niet uit de champagnestreek komt.
Elzerdijk 1, 7215 LD Joppe
Wo-zo 13.00-17.30
Website Wijngaard de Zessprong

Heb je ook een tip voor een wijngaard in de Achterhoek die absoluut het bezoeken waard is? Laat het me dan weten.

Proost!
Marleen Veldhorst
info@dewereldiszomooi.nl

 
 

Geef een reactie