Je bekijkt nu Mijn 6 favoriete klompenpaden

Mijn 6 favoriete klompenpaden

Klompenpaden behoren tot mijn favoriete wandelroutes en ik heb er ondertussen al een heel aantal gelopen. Het zijn afwisselende routes, met weinig asfalt. En wat ik er het leukste aan vind is dat ze deels over particulier terrein gaan, dus je komt op plekken waar je normaal niet zo snel geraakt. Ook heel fijn is het dat de routes goed staan aangegeven. Dus lekker met het verstand op nul de klompjes volgen en je komt vanzelf weer bij het startpunt. En als je toch twijfelt of je nog wel goed gaat, dan is daar de klompenpad-app waarin je dit zo gecheckt hebt. Dit moest eigenlijk een blog worden over mijn vijf favoriete klompenpaden, maar ik kon geen keuze maken, dus het werden er zes.

Het Boereneschpad (Gelselaar)
Op een mooie voorjaarsochtend in mei ben ik voor dag en dauw opgestaan om deze route te lopen. En dat vroege opstaan was de moeite waard, want wat was het mooi. De combinatie van nevel en een opkomende zon gaven deze route iets sprookjesachtig. Het Boereneschpad is een mooie wandeling langs weilanden en water. Onderweg kom je door de leuke dorpjes Geesteren en Gelselaar. Zeker doen: een bezoekje brengen aan de boomtuin. Die is gemaakt op een plateau in een eeuwenoude eik. Het bankje in deze minituin is een fijne plek voor een kleine rustpauze.
Startpunt: Pannenkoekenboerderij Erve Brooks – Gelselaar
Afstanden: 4, 8, 12, 14, 17 of 21 km
Informatie Boereneschpad

klompenpaden

Het Dorenweertsepad (Doorwerth)
Dit klompenpad bestaat uit dertien afwisselende wandelkilometers met uiterwaarden, bossen, rododendrons en hoogteverschillen. Je begint met een stuk door de uiterwaarden en daarna duik je het bos in. Tijdens deze wandeling is het af en toe flink klimmen, maar die inspanning wordt beloond met prachtige vergezichten. Aan het einde trakteer je jezelf op een warme- chocomelk-to-go of, als de horeca weer open is, een lekker wijntje, bij kasteel Doorwerth.
Startpunt: Kasteel Doorwerth
Afstanden: 8 of 13 km
Informatie Dorenweertsepad

klompenpaden

Het Reckense Markepad (Rekken)
Dit pad loopt door het grensgebied. Het gaat door weilanden, slingert langs beken en loopt een stuk met de Berkel mee. Onderweg word je getrakteerd op het prachtige Achterhoekse coulissenlandschap met oude boerderijen, weidse vergezichten en een trekpontje. Superfijn: het is een rustige route waar je nauwelijks andere wandelaars tegen komt.
Startpunt: Café-restaurant Rotering in Rekken
Afstanden: 11 of 16 km
Informatie Reckense Markepad

Klompenpaden

Het Rijnstrangenpad (Oud Zevenaar)
Deze wandeling start bij de 14de eeuwse Sint Martinuskerk in het dorpje Oud Zevenaar. Het is een afwisselende route over dijken en door een ruig rivierenlandschap. Het loopt dwars door weilanden met koeien die gelukkig tevreden aan het herkauwen waren en rustig bleven liggen. Onderweg passeer je  een gemaal, enkele oude verdedigingswerken en twee trekpontjes. Die laatste zijn -als je alleen aan de wandel bent- nog een hele uitdaging.
Startpunt: Restaurant Thoens&Thans (Oud Zevenaar
Afstand: 14 km
Informatie Rijnstrangenpad

Klompenpaden

Het Speuldepad (Ermelo)
Het Speuldepad biedt een mooie afwisseling tussen bos, open terrein en heidevelden. Het begin is gelijk goed met een rondje door de parktuin van landgoed Staverden. Ik heb dit klompenpad gelopen op een mooie winterochtend . Het had gevroren en de hei was bedekt met een dun laagje rijp, nevelslierten dansten boven het met rijp bedekte heideveld en de zon brak net door. Minstens net zo mooi was het stuk door het Speulderbos. Dit bos –waar ik op Instagram regelmatig de mooiste plaatsje van voorbij zie komen- staat vol kromme en scheve bomen. Door hun grillige vorm, en zeker als het een beetje mistig is, lijkt het net of ze dansen.
Startpunt: Landgoed Staverden in Ermelo
Afstanden: 13,16 of 19 km
Informatie Speuldepad

Klompenpaden

Het Staickheimerpad (Stokkum)
Dit klompenpad loopt rondom Stokkum en is een combi van boerenland, bos, graspaadjes, zandwegen, heuvels en heidevelden. Onderweg kom je langs uitkijktoren de Hulzenbergen. Het is de moeite waard om die 21 metertjes trappen te beklimmen, want het uitzicht vanaf de top is fenomenaal. Een eind verderop kom je langs Kasteel Huis Bergh, één van de grootste kastelen van Nederland. Het is opengesteld voor bezoekers en het kasteelcafé is -zo gauw het weer mag- een fijne plek voor een biertje. Startpunt: Café-snackbar het Klaphek (Stokkum)
Afstanden: 9,11 of 17 km
Informatie Staickheimerpad

Lees voor je op pad gaat even de laatste reviews over de betreffende wandeling op de klompenpaden site of –app. Dan ben je gelijk op de hoogte van de actuele toestand van de route. Een route paaltje dat mist, of een stukje dat tijdelijk niet begaanbaar is; je leest het in de reviews.

Benieuwd naar de mooiste wandelroutes, inclusief enkele klompenpaden, in de Achterhoek? Bestel dan de wandelgids “Koffie & Appeltaart, wandelen vanaf de leukste terrassen in de Achterhoek”, met meer dan 100 wandelingen vanaf de 25 leukste terrassen van de Achterhoek. Deze wandelgids is te bestellen via Website van De wereld is zo mooi

Ik wens je veel wandelplezier en hoor ook graag wat jouw favoriete klompenpad is.

Marleen Veldhorst
info@dewereldiszomooi.nl

Dit bericht heeft één reactie

  1. Henk Boland

    Hebben we in Halle of specifiek in de Meuhoek nog plannen om een soort klompen pad aan te leggen.
    mvg Henk Boland Ambassadeur Knotelzen Meuhoek Halle StAM Stichting Achterhoek weer mooi

Geef een reactie